Prysmian Group werkt toe naar nieuwe mijlpaal van het interconnectorproject UK-Frankrijk IFA2

Prysmian Group EPC-projectmanager Marco De Donno legt uit hoe hij en zijn IFA2-team het Engelse kanaal zijn overgestoken.

27/11/2019 - 12:00 AM

Alle grote infrastructuurprojecten zijn uitdagend, ook de IFA2 leverde moeilijkheden op. Projectdirecteur Marco De Donno legt uit hoe hij en honderden Prysmian-medewerkers op weg zijn om deze opdracht in slechts drie jaar te voltooien, waarmee een nieuwe mijlpaal voor de Groep wordt bereikt.

 

IFA2 UK-Frankrijk interconnector voor veilige en betaalbare energievoorziening

“Prysmian staat op het punt om de installatie van de onderzeese stroomkabels te voltooien langs een route van 200 km onder het Engelse kanaal. Hiermee wordt een nieuwe mijlpaal bereikt voor de groep”, zegt Marco De Donno projectdirecteur en verantwoordelijke voor het IFA2-interconnectorproject.

"Dit is de eerste keer dat een dergelijk gecompliceerd infrastructuurproject in drie jaar wordt voltooid en het is een nieuwe mijlpaal voor ons en de hele industrie,".

Marco en zijn adjunct Cian McKeown ronden momenteel het turn-key ontwerp, de productie en de installatie af van de 1 GW onderzeeër- en landvoedingskabelverbinding tussen Normandië, Frankrijk en Hampshire, Verenigd Koninklrijk, RTE van Frankrijk en het Britse nationale net.

 

Wat zijn de belangrijkste kenmerken van het project?

“Het IFA2-project is op weg naar de laatste fasen: de productiefase van meer dan 500 km kabels en accessoires is met succes voltooid, ook zijn de meeste zee- en landkabels geïnstalleerd en zal de laatste offshore legcampagne binnen twee maanden worden afgerond. De voortgang wordt beschreven door de Schedule Performance Index van het project, die duidelijk aangeeft dat Prysmian voorloopt op schema, maar de ontwikkeling van het project is niet altijd zo soepel verlopen.” zei Marco.

“Een van de belangrijkste succesfactoren om zo'n complex project in kortere tijd dan gebruikelijk op te leveren, is om het juiste team te hebben. Het IFA2-project is ook het succesverhaal van honderden werknemers van verschillende nationaliteiten die in fabrieken, schepen, laboratoria en in het veld werken. Dit is essentieel voor de succesvolle voortgang van het IFA2-project.” concludeerde Marco.

Prysmian is met zijn hoge productiecapaciteit in staat turn-key projecten te leveren waardoor energie kan stromen tussen verschillende netwerken in verschillende landen. De interconnectoren zijn om drie redenen belangrijk. Ten eerste zorgen ze voor veilige en beveiligde energievoorziening, waardoor het risico wordt verkleind dat een netwerk uitvalt vanwege schade of storingen. Ten tweede garanderen ze energie die goedkoper is, waardoor stroom van goedkopere markten naar duurdere wordt gebracht. Dit is de reden waarom de Europese Unie naar interconnectoren verwijst als "elektriciteitssnelwegen" en deze financiert met het doel om een interne energiemarkt te creëren. De EU heeft IFA2 opgenomen op haar lijst van PCI's (projects of common interest).

Tot slot maken interconnectoren duurzame energie rendabel door producenten de mogelijkheid te bieden de onvoorspelbaarheid van hernieuwbare energiebronnen (zoals wind en zonne-energie) te compenseren, waardoor landen de mogelijkheid krijgen om stroom uit te wisselen en een veilige, betrouwbare en betaalbare energievoorziening te garanderen.

Elk groot infrastructuurproject is een uitdaging en IFA2 had ook enkele problemen die opgelost moesten worden. Ten eerste moesten ze de drukste scheepvaartroutes ter wereld oversteken om de kabel te leggen op de zeebodem van het Engelse Kanaal. Bovendien moest het werkplan voldoen aan de behoeften van verschillende stakeholders, zoals instellingen, overheden, autoriteiten en ook lokale gemeenschappen. “Ons projectteam moest rekening houden met milieufactoren en projectstakeholders, waaronder overwinterende vogels en vissersverenigingen. Onderwerpen zoals deze maakte de uitvoering van het project complexer. Vergunningen en licenties waren een cruciaal onderwerp op de agenda van elke projectvergadering,” zei De Donno.

 

Wat zijn de belangrijkste voordelen van dit project?

Installatie langs de 200 kilometer lange route in het kanaal is gepland in vier verschillende campagnes door Prysmian's kabellegger Cable Enterprise. De helft van de kabel werd gelegd onder de zeebodem door een hogedrukstraal van Prysmian's Sea Mole gereedschap.

Ten tweede ligt het convertorstation in het Verenigd Koninkrijk in de buurt van de luchthaven Solent in Hampshire, dit betekend dat de kabel over het vliegveld moest. Hierdoor moesten er logistieke overwegingen worden genomen en aan een speciale planning worden gehouden.

Prysmian moest ook HVAC-kabels installeren voor een route van ongeveer tien kilometer in het Verenigd Koninkrijk, waarbij twee substations aan de kust werden verbonden met een offshore-kabel. Dit gebied kreeg speciale aandacht voor de bescherming van het milieu en dieren in het wild.

"HSE-gedrag, kwaliteitsprestaties en normen voor projectbeheer moesten het hoogste niveau op de markt bereiken om aan de verwachtingen van onze klant te voldoen.", Aldus Marco.

 

Wat waren de belangrijkste uitdagingen waarmee u te maken kreeg tijdens de productie van de IFA2-projectkabel?

Het offshore installatieteam had een zeer uitdagende taak om verschillende installatievaartuigen en meer dan 20 extra ondersteuningsvaartuigen te coördineren tijdens bepaalde periodes van het project. Dankzij de planning en veiligheidscontroles die door het offshore projectteam tijdens de planning en uitvoering zijn ingevoerd, liep Prysmian voor op schema. Een project als dit duurt normaal gesproken vier of vijf jaar om te voltooien.

Een andere reden om trots te zijn op deze prestatie is dat de jongere teamleden ervaring en ontwikkeling konden opdoen tijdens het IFA2-project.

 

“Het succes van het IFA2-project is het beheer van alle activiteiten tegelijkertijd met een nauwe betrokkenheid van onze klant, onderaannemers en alle stakeholders. IFA2 kan definitief worden beschouwd als één van de mijlpalen van de groep.” concludeerde Marco.