Succesvol voltooid Çanakkale II Submarine Cable Link Project in Turkije

Categorieën: Corporate 

05/10/2017 - 12:00 AM

Na de voltooiing van de installatie van het Çanakkale II Submarine Cable Link Project voerde Prysmian Group de tests van het project uit. Daarop werd eind april de verbinding in werking gesteld tijdens een ceremonie onder aanwezigheid van TEİAŞ, de Turkish Electricity Transmission Corporation, een van de grootste onder de ENTSO-E-leden. 

 

In december 2014 kende TEIAS Prysmian het contract ter hoogte van 64 miljoen euro toe voor het ontwerp en de levering, installatie en inbedrijfstelling van de onderzeese HS-kabelverbinding. Deze verbindt met een 380 kV dubbel circuit van Lapseki 2 naar S/S Sütlüce 2 Europa en Azië over de (Straat der) Dardanellen in Turkije.

 

Het project speelt een strategische rol in de voltooiing van het elektriciteitsnet in Turkije. De nieuwe verbinding borgt een betrouwbare en kosteneffectieve stroomtoevoer van de centrales aan Aziatische kant naar de belangrijkste verbruikscentra in het Europese deel, waaronder de dichtbevolkte agglomeratie van Istanbul, en sluit de ring rond de Zee van Marmara.

 

Dit tweede dubbele circuit over de Dardanellen completeert de al bestaande twee circuits verbinding. De laatste is door Prysmian onder het eerste contract met TEIAS, toegekend in september 2012, enkele kilometers verderop aangelegd en werd in augustus 2015 in gebruik genomen.

 

Contracts Group Director Faik Kürkçü van Prysmian Group Turkey verstrekte de volgende gegevens over het project. 'Net als in het Çanakkale I Project van TEİAŞ bestaat de verbinding uit een dubbel 400 kV AC circuit, met een belasting van 1000 MW per circuit. Voor de projectroute, die ca. 4,1 km onder water overspant, werden op maximaal 90 meter zeediepte zes stroomkabels XLPE 1x1600mm2 en twee submariene optische vezelkabels gelegd. De circuits werden gecompleteerd met in totaal 1,5 km aan ondergrondse stroomkabels (XLPE 1x2000mm2). De in het project gebruikte onderzeese en ondergrondse kabels werden bij het bereiken van land op waterhoogte gekoppeld met speciale zee/land transition joints van Prysmian.'

 

De 400 kV XLPE geïsoleerde onderzeese kabels werden geproduceerd door Prysmian's fabriek in Pikalla in Finland. De installatie zelf werd uitgevoerd door Cable Enterprise onder management van Prysmian Powerlink en met ondersteuning van Türk Prysmian Kablo voor alle landactiviteiten.

 

Prysmian Group en Nanocomp Technologies sluiten een overeenkomst voor technologische samenwerking